FAQ - Vanliga frågor

Vanliga frågor och svar

På denna sida hittar du svar på de vanligaste frågorna som ställs av våra kunder. Kan du inte hitta svar på din fråga här, är du välkommen att kontakta oss på contact@klippanyllefabrik.se

Vad är skillnaden mellan en filt och en pläd?

En ullfilt är kraftigare och mer kompakt i sin struktur. En filt vävs med dubbla lager, så varpen är aldrig framträdande utan göms av inslagen. Vid vävning av filtar så kan en teknik som heter jacquard användas, då kan mönster med flera färger skapas och effekten blir spegelvänd när filten vänds.

En ullpläd är luftigare och inte lika tätt vävd som en filt. En pläd har synlig varp och ofta fransar. Pläden har sitt ursprung i Skottland där den bars som en större sjal.

Min filt har blivit elektrisk, hur får jag bort det?

Elektricitet uppstår framför allt i en torr miljö, som t ex i ett uppvärmt hus på vintern, och när olika material kommer i kontakt med varandra för att sedan skiljas åt. Textil är ett icke elektriskt ledande material och därför blir elektricitet som uppstår kvar i produkten tills den leds bort eller neutraliseras på något sätt. Man kan enkelt få bort elektriciteten i en filt genom att återfukta den med vatten. Vattnet kan sprutas på med en flaska eller så kan man använda en tvättlapp. Det går också bra att ånga eller stryka filten på medelhög värme samt att hänga ut och lufta den. Ett annat knep är att dra med ett metallföremål över filten, t ex  en metallgalge, som då fångar upp elektriciteten och leder bort den.

Min filt dammar och noppar, är det något fel på den?

Din filt är tillverkad av 100% ull. Filten är borstad för att bli extra mjuk och fin. Det innebär att det kan förekomma lös ull som ligger på ytan. Den kan man plocka, kamma eller rista bort. När man använder filten så kan det uppstå noppor. Det beror på att ullfibrerna inte är helt släta och har en tendens att haka fast i varandra. Bästa sättet att göra ytan mjuk och fin igen är genom att använda en ullkam eller noppmaskin. Man kan behandla filten upprepade gånger utan att den tar skada, dock ska man undvika att rycka bort nopporna. Ett annat tips är att ånga/stryka filten på medelhög värme för att fixera ullen efter att man kammat den. Undvik att tvätta filten ofta, med fräscha gärna upp den genom att hänga ut den.

Jag har köpt en filt av er, kan jag få den inslagen i presentpapper?

Tyvärr har vi ingen möjlighet att slå in dina beställda varor i presentpapper innan vi skickar ut dem till dig. 

Min släkting vävde plädar med ullgarn från Klippan Yllefabrik inköpt 1982. På garnet står det att det är malsäkrat. Är det säkert att använda?

Det malmedel vi använde då hette Eulan och förbjöds i början av 90-talet. Det tillsattes garnet i ganska små koncentrationer och enligt våra uppgifter har det aldrig skadat någon människa. Eulan är ett förbjudet bekämpningsmedel som kan förorena våra vatten genom att du tvättar plädarna. 

Kan jag returnera varor i Fabriksbutiken som jag köpt online?

Nej. Om du gjort din beställning online måste paketet skickas tillbaka till oss med Postnord. Du kan därmed inte returnera en onlinebeställning i vår Fabriksbutik.