Allt om ull

Vi älskar ull 
Vi på Klippan Yllefabrik älskar ull av många anledningar. Det är ett förnybart, klimatsmart naturmaterial som värmer när det är kallt och svalkar när det är varmt.

Ett tryggt val
Vi väljer vår ull noggrant och tar aldrig några genvägar vad gäller kvalitet eller djurhållning. Våra inköp görs med full spårbarhet hela vägen till varje enskild fårgård. Du kan vara trygg med att vi inte köper ull från uppfödare som praktiserar mulesing. Hos oss används endast ren ull. Vi skulle aldrig drömma om att blanda ull med syntetfibrer. Tack vare det är våra plädar och filtar också naturligt nedbrytbara och kan komposteras. 

Lammull från Nya Zeeland

Vår lammull kommer från Nya Zeeland. Denna ull är framtagen i enlighet med ett program heter Wool Integrity NZ, där allt från djurskydd och miljömässig hållbarhet till spårbarhet, ullkvalitet samt hälsa och välbefinnande omfattas. Alla som levererar ull till vår ullexportör, måste åta sig att efterleva dessa strikta villkor som garanterar djurens välfärd. En viktig del är förbudet mot mulesing. Förutsättningarna för att föda upp får på Nya Zeeland är idealiska. Fåren går ute i det vackra landskapet året runt och äter endast naturlig föda. Detta gör att ullen blir extra fin och innehåller väldigt lite vegetabilier. På Nya Zeeland finns det ca 30 miljoner får, men bara 4,5 miljoner människor. 

Ull utan tillsatta kemikalier

Varje parti av lammull testas av en oberoende part - antingen av New Zealand Wool Testing Authority eller SGS Wool Testing Services. Ull som avviker från standarden godkänns inte. Det görs dessutom stickprov på varje farm för att avgöra om kvaliteten är fullgod och efterlever våra kravspecifikationer. För att värma om miljön, hanteras ullen så skonsamt som möjligt. Den tvättas med NPEO-fritt tvättmedel och ingen klorblekning förekommer. Det innebär att ullen är fri från tillsatta kemikalier.

Så tar du hand om din ullpläd
Ull är naturligt smutsavvisande, därför räcker det ofta att vädra en filt eller pläd i ylle. Våra tvätt- och skötselråd kan du läsa här

 
   Svensk ull

Vår lokalproducerade ull kommer från gårdar över hela södra Sverige. Den är, för att passa våra speciella ändamål, klippt och sorterad av en svensk mästare i fårklippning. Ullen är helt naturlig, utan några som helst kemiska tillsatser. Tillgången på svensk ull av rätt kvalitet är begränsad men vi försöker att hitta så mycket som möjligt och har hittills ökat våra inköp från 4 till 40 ton. 

 Lammull 

Lammull kommer från fårets första klippning, vilken sker någon gång runt sju månaders ålder. Lammull är mjukare och mer elastisk än ull från vuxna får. Till våra barn- och babyplädar använder vi alltid ekologisk lammull.

 Gotlandsull 

Gotlandsfår är en svensk ras som funnits sedan vikingatiden. Denna unika ull lämpar sig fint för att göra plädar med en härligt lyxig känsla. Ullen är fyllig, glänsande och silkesmjuk med färger i olika naturliga grå nyanser.  

 

 Merinoull

Merino är en traditionell ras av får med ursprung i Spanien. Ullen från merinofår ger den tunnaste, finaste och mjukaste fårull som går att finna.

   Återvunnen ull
Den återvunna ullen tas tillvara och samlas in från vår egen produktion. Det kan vara allt från ullfibrer från maskinen som kardar, till ullgarn från vävstolarna. Denna ull blir en mix av färger, vilket ger ett garn i melerade grå och bruna toner.

  Kashmirull
Kashmir kommer från en speciell get och uppfödning sker framför allt i olika delar av Asien. Detta är den mest exklusiva ullfibern av alla. Den är stark och värmeisolerande samtidigt som den är underbart mjuk och lätt.

 Ekologisk ull
Avel och hantering av ekologisk ull sker under särskilda krav. Inga spår av bekämpningsmedel är tillåtna i ullen och djuren får endast naturlig föda. Dessutom är användningen av antibiotika strikt reglerad.